RSS

Különleges palacsinták


Csirkés palacsinta recept

Hozzávalók:

  • a tésztához 15 dkg liszt,
  • 1 tojás,
  • fél dl olaj,
  • 2 dl szódavíz,
  • 2 dl tej,
  • mokkáskanálnyi só.
  • A töltelékhez:
  • 1 csésze kicsontozott főtt vagy sült csirkehús,
  • 2 tojássárga,
  • 5 dkg reszelt füstölt sajt,
  • 2 dl tejföl,
  • 1 evőkanál olaj,
  • mokkáskanálnyi pirospaprika,
  • só és törött fekete bors, ízlés szerint.

Elkészítés:

A szokásos módon elkészített palacsinta töltelékéhez nagyon apróra metéljük a főtt csirkehúst, majd hozzákeverjük a tojássárgákat, 1 evőkanál tejfölt, a reszelt sajtot, a sót, a törött borsot. A kisült palacsintákat megtöltjük a csirkés töltelékkel, majd négyrét hajtva kikent tűzálló tálba tesszük. A maradék tejfölt elkeverjük az olajjal, a pirospaprikával, csipetnyi sóval, ezután a mártást rákenjük a palacsinták tetejére. Előmelegített forró sütőben lefedve jól átsütjük.

Elkészítés ideje: 40perc

 

Lecsós palacsinta recept

Hozzávalók:

  • 1 doboz palacsintapor
  • 1 doboz lecsókonzerv
  • 1 pohár tejföl
  • 1 csomag Knorr sajtszósz Rafinéria
  • 20 dkg trappista sajt
  • kevés olaj a sütéshez

Elkészítés:

A palacsinta porból a doboz hátoldalán lévő utasítás szerint elkészítjük a palacsintatésztát, majd kisütjük a palacsintákat. Elkészítjük a lecsót, szintén az üvegen lévő használati utasítás szerint. A lecsót tetszés szerint ízesíthetjük (jó tanács: a lecsóban lévő nagyobb darab paprikát és paradicsomot célszerű összetörni, valamint ne legyen túl híg a lecsó, hiszen töltelék lesz a palacsintában). A kész lecsóval megtöltjük a palacsintákat, egy lapos, lehetőleg téglalap alakú jénai tálba helyezzük úgy, hogy ha kész, majd egyenként könnyen kiszedhető legyen. A tetejére a tejfellel elkevert Rafinéria sajtszószt öntjük, és ízlés szerint reszelt sajttal megszórjuk. Majd előmelegített sütőben vagy mikrohullámú sütőben addig sütjük, amíg a sajtos tejföl barnulni kezd.

Melegen tálaljuk.

Reform palacsinta

Hozzávalók a tésztához:

  • 13 dkg zabpehely finomra őrölve
  • 12 dkg zabkorpa csírával
  • 15 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt
  • 3 dcl tej
  • 2 dcl szódavíz
  • 1 evőkanál olaj
  • 2 kávéskanál nyírfacukor
  • csipet só
  • mokkáskanálnyi fahéj

Ezt összekevertem, és fél órát pihenni hagytam,majd a tésztát két részre osztottam.Az egyik felét így simán kisütöttem, ez kapta az almás tölteléket:

Töltelék 1 :

3 db almát durvára reszeltem. Egy serpenyőben 1 kiskanálnyi vajat hevítettem, rádobtam a reszelt almát. Megszórtam fahéjjal, 2 kiskanál nyírfacukorral és 0,5 citrom kifacsart levével.
Pár perc alatt megpárolódott, és már mehetett is a frissen kisütött palacsintákba.

A tészta másik feléhez hozzákevertem egy durvára reszelt almát, ez egy citromos – joghurtos tölteléket kapott.

Töltelék 2:

1 doboz natúr fehér joghurthoz kevertem 0,5 citrom levét és 1 kávéskanál nyírfacukrot.
A palacsintákból egy pohár segítségével köröket szaggattam ki, és egymás tetejére rakosgatva mindegyiket megkentem ezzel a citromos joghurttal. A tetejét megszórtam durvára vágott, pirított dióval.

Megjegyzés: ebből az adagból nekem 16 db nagyobb méretű palacsinta lett. 1 db töltelék nélküli palacsinta 100 kcal-t és 20 gr szénhidrátot tartalmaz.
Ez az étel beilleszthető a cukorbetegek étrendjébe, mivel sok lassú felszívódású szénhidrátot is tartalmaz.

A nyírfacukor egy természetes cukor, fogyaszthatják cukorbetegek és fogyókúrázók is. Használhatjuk hideg és meleg ételek,italok elkészítésénél, receptjeink bármifajta megváltoztatása nélkül.
Energiatartalma 240 kcal/100 gr, és glikémiás indexe csak 7, ellentétben a répacukorral, aminek kalóriatartalma 400, és a glikémiás indexe pedig 100!

A glikémiás indes /GI / egy olyan mutatószám,melynek segítségével az élemiszereket 1-100-ig besorolják attól függően, hogy mennyire emeli meg a vércukorszintet az elfogyastzása. A viszonyítási alap a cukor és a szőlőcukor, mindkettő 100-as GI-vel rendelkezik. Az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek lassan szívódnak fel a szervezetben,míg a magas glikémiás indexű élelmiszerek gyorsan bekerülnek a véráramba, hirtelen megemelik a vércukorszintet, és ezáltal a hasnyálmirigy gyors inzulintermelésre kényszerül.

Forrás: szemiramisz.blogspot.com

Crepe Susette

Hozzávalók:

  • 4 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 30 dkg liszt
  • 4 dl tej
  • 6 dkg cukor
  • 10 dkg zsiradék
  • továbbá:
  • 2 db narancs
  • 1 db citrom
  • 2 gr vanília
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg dió
  • 1/2 dl rum
  • 1 dl Cointreau

Elkészítés:

A vajat a 3 dkg cukorral és a 2 tojássárgájával jól kikeverjük. Hozzáadjuk a tejet, és a 3 dkg cukorral felvert habot, végül a liszttel, csipetnyip sóval óvatosan elvegyítjük. Ebből 1/2 cm vastagságu palacsintákat sütünk. A narancsok és citrom levét kifacsarjuk, majd átszűrjük, a rumot és a Cointreau-t beleöntjük. A vajat felolvasztjuk a cukorral együtt, belekeverjük a darált diót és a vaníliát. Jó melegen kikeverjük és feleresztjük az elkészített szörppel. Sűrű szitán átnyomjuk. A palacsintákat megforgatjuk benne, négybe hajtva tűzálló edénybe rakjuk, a maradék levet ráöntjük, és forró sütőben átforrósítjuk. Tálalásnál 2 cl rummal körülöntjük és meggyújtjuk.

 

Görögös rakott palacsinta

Hozzávalók 6 személyre:

  • 10 dkg finomra reszelt zsíros jellegű sajt
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 45 dkg darált bárányhús
  • 1 padlizsán
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 kávéskanál paradicsompüré
  • 40 dkg apróra vágott paradicsom
  • oregánó
  • csipetnyi őrölt fahéj
  • 4 dkg vaj
  • 4 dkg liszt
  • 6 dl tej
  • 7 dkg reszelt Pannónia sajt
  • 5 dkg reszelt parmezán sajt

Az alaptésztát keverd össze, adj hozzá 7 dkg reszelt, zsíros sajtot, és süss ki körülbelül nyolc darab közepes vastagságú palacsintát. A töltelék elkészítéséhez forrósítsd fel az olívaolajat, és pirítsd barnára a bárányhúst. Majd add hozzá a kockára vágott és lesózott padlizsánt, a fokhagymát, a paradicsompürét, a paradicsomot, az oregánót, a fahéjat, sót, borsot, és főzd, amíg besűrűsödik. Vajazz ki egy hőálló edényt, és tegyél bele egy palacsintát, majd kend meg a töltelékkel, fedd le egy újabb palacsintával, amíg el nem fogy. A rakott palacsintát öntsd le a vajból, lisztből, tejből és kétféle sajtból készült mártással, majd szórd meg a sajt maradékával. Előmelegített sütőben 45-50 percig kell sütni, amíg megpirul a teteje.

Reklámok
 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: