RSS

Alap palacsinta recept

22 feb

A legtöbb hagyományos magyar palacsinta recept cukrot tartalmaz. Erre semmi szükség – nem csupán az alakunkat kíméljük meg, de a cukrozatlan massza kevésbé ég oda vagy tapad le a serpenyőbe! Szinte mindenkinek van egy bevált receptje a palacsintához. Az alábbi palacsinta alaptészta abban is különbözik a szokásostól, hogy olajat keverünk a tésztába, így a serpenyőt csak egyszer, sütés előtt kell kikenni, így a palacsinta kevésbé ég oda, illetve ragad le.

Hozzávalók

  • 15 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 3 dl tej
  • 1 csipet só
  • 1 ek olaj
  • szódavíz

Elkészítés

  1. Keverjük el a tojást, a tejet és a lisztet egy botturmixszal vagy robotgéppel.
  2. Adjunk annyi szódavizet hozzá, hogy a massza legyen tejszín sűrűségű és csomómentes.
  3. Adjuk hozzá az olajat és a sót, keverjük tovább, amíg az olaj rendesen elkeveredik. Ha van időnk, pihentessük fél órát a masszát, de ez kihagyható.
  4. Olajozzuk ki egyenletesen a palacsintasütőt, és amikor felforrósodott, 1 kis merőkanál tésztát egyenletesen oszlassunk el a palacsinta sütőben, majd mindkét oldalát süssük közepes lángon 1-2 percig. Vigyázzunk, hogy ne égjen oda!
  5. Borítsuk a palacsintákat egymás tetejére egy langyos tányérra.

Egészséges palacsinta

A palacsintát nagyon könnyen egészséges süteménnyé vagy alaptésztává varázsolhatjuk, ha teljes-kiőrlésű lisztet használunk finomított fehér liszt helyett. Palacsintát lehet készíteni kukorica lisztből, hajdina lisztből, rizslisztből, bablisztből stb – ezek glutén-mentesek, így lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Diétázók (különösen a low-carb diétát követők) pedig készíthetnek palacsintát mandula lisztből. Tipp: ha glutén-mentes lisztet használunk, 2-3 tojás szükséges a tésztához.

 

Címkék: , , , , ,

Hozzászólás