RSS

Sós palacsinta receptek


Bajor palacsinta

A szokásosnál egy kicsit sűrűbb burgonyapürét készítünk, és a sós tésztából készült palacsintákat megtöltjük vele. Henger alakúra formázzuk. Kivajazott tűzálló tálba fektetjük a palacsinta-tekercseket, finomra vágott petrezselyemmel és 1 tojássárgájával elkevert tejföllel áthúzzuk. Előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük. Fejes salátával tálaljuk.

 

Burgonyás palacsinta

A szokásos módon elkészített sós palacsintatésztához a lereszelt főtt burgonyát és két tojás felvert habját óvatosan hozzáadjuk, reszelt szerecsendióval, sóval, majoránnával ízesítjük. Vajban a szokásosnál vastagabb palacsintákat sütünk.

 

Bundás palacsinta gombával töltve

A gombát megtisztítjuk, szeletekre vágjuk, majd forró vajon megpároljuk. sóval, borssal és felaprított petrezselyemzölddel ízesítjük, 3-5 percig sütjük, majd rászórjuk a lisztet. Megpirítjuk, majd hozzáadjuk a tejfölt. Simára keverjük, majd megtöltjük vele a palacsintákat. tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, majd forró olajban kisütjük. Kiszedjük, majd citrommal, petrezselyemzölddel és tartármártással tálaljuk.

 

Diplomata palacsinta

A kenyérszeleteket zsírban kisütjük, és 1-1 palacsintával beterítjük. Egész vékonyan mustárral megkenjük, és 1-1 tükörtojást helyezünk rá. Sózzuk, pirospaprikával, finomra vágott snidlinggel meghintve, forrón tálaljuk. Tálaláskor reszelt hagymával ízesített tejföllel meglocsoljuk.

Felvidéki palacsinta

A juhtúrót áttörjük, finomra vágott vöröshagymával, sóval, törött borssal, tejföllel krémszerűvé keverjük. A sós tésztából sütött palacsintákat megtöltjük és felgöngyöljük. Kivajazott tálba fektetjük a palacsintákat, finomra vágott kaporral ízesített tejföllel áthúzzuk és előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük. Fejes salátával tálaljuk.

 

Finn palacsinta

Összeszedjük az otthon található maradék gyümölcsöt, felvágottat, zöldséget. Meghámozzuk, – már amit kell – apró, 1×1 cm-s kockákra vágjuk. A folyékony tésztát olyan tepsibe kell önteni, amelyben a tészta magassága a másfél centimétert nem haladja meg. Majd az előkészített “maradékokat” véletlen eloszlásban beleszórjuk a tésztába. A tepsit forró sütőbe tesszük, és majd 20 percig ott tartjuk, majd hústűvel ellenőrizzük, hogy átsült-e. három- vagy négyszög alakúra vágjuk (kb 10×10 cm) és kechup vagy majonéz mellett tálaljuk.

 

Gombás palacsinta

A szokásos módon sós tésztából palacsintákat sütünk. Finomra vágott gombát kevés zsiradékon és reszelt vöröshagymán, sóval, törött borssal, vágott petrezselyemmel ízesítve megfonnyasztunk. Elkeverjük 1 evőkanál zsemlemorzsával és 1 tojással. Megtöltjük a palacsintákat úgy, hogy vánkos formájúak legyenek. Bundázzuk, és bő, forró zsiradékban hirtelen kisütjük. Tartármártást vagy ketchupot adunk mellé.

 

Gyomai halhúsos palacsinta rántva

Először kisütjük a palacsintákat, amiket cukor nélkül készítünk el. Ezután az összenyomott halat, főtt répát, gombát és paprikát összekeverjük, majd  sóval, bossal ízesítjük. A palacsintákat elfelezzük, majd a két tészta közé kenjük a tölteléket. Így az összeset bepanírozzuk, majd olajban kisütjük. Végül gombamártással kínáljuk.

Hortobágyi palacsinta

A szokásos módon sertéspörköltet készítünk, majd a levétől leszűrjük, és pépesre vágjuk. A levét tejfölös habarással besűrítjük. A sós tésztából készült palacsintákat a húspéppel megtöltjük, táskaformára hajtogatjuk, és saját, forró mártásával leöntve, tejföllel díszítve, finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

 

Káposztás palacsinta

A torzsájától megtisztított káposztát vékony szálakra vágjuk, besózzuk, 1/2 óráig állni hagyjuk, majd jól kinyomkodjuk. Kevés zsíron 1 evőkanál porcukorral, törött borssal, állandó keverés mellett a káposztát megpirítjuk. A sós tésztából készített palacsintákat a káposztával megtöltjük. Egyéni ízlés szerint porcukorral meghintve is tálalhatjuk.

 

Kapros palacsinta

A sós tésztából sütött palacsintákat finomra vágott kaporral meghintjük, feltekerjük.

Kivajazott tűzálló tálba rakjuk, annyi tejföllel áthúzzuk, hogy az ellepje. Sütőben átsütjük, forrón tálaljuk.

 

Kaviáros palacsinta

A sós tésztából sütött palacsintákat a fekete vagy piros kaviárral megkenjük, pár csepp citromlével lecsepegtetjük. Háromszögletűre hajtjuk és gyengén kivajazott edényben, tojássárgájával elkevert tejföllel áthúzva, sütőben megmelegítjük.

Kolozsvári palacsinta

A szalonnát felcsíkozzuk, zsírját kiolvasztjuk, majd ebben megpirítjuk a felaprózott hagymát. Eközben egy tálban a tojást összekeverjük a szódával, majd hozzákeverjük a lisztet is. Sózzuk, borsozzuk, majd a hagymát és a megmaradt pörcöt is beletesszük. Negyed órát pihentetjük, majd a szokásos módon palacsintát sütünk belőle. Miután felgöngyöltük őket, egy kivajazott jénaiba sorba tesszük őket, megkenjük a tejföllel, és kis időre a sütőbe tesszük.

 

Körözöttes palacsintatekercs

A hagyományosan készített körözöttet finomra vágott szalámival elkeverjük, megtöltjük vele a sós tésztából sütött palacsintákat és néhány percre forró sütőbe helyezzük. Teával kitűnő téli vacsora.

 

Kunsági palacsinta

A főtt marhahús felének megfelelő mennyiségű tepertőt a hússal, 1/4 fej vöröshagymával együtt ledarálunk. Sóval, törött borssal, majoránnával ízesítjük, 1 tojással, 1 evőkanál tejföllel jól eldolgozzuk. A sós tésztából készült palacsintákat a húskrémmel megtöltjük, kivajazott tűzálló tálba helyezzük. Mustárral ízesített tejföllel áthúzzuk és előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük. Forrón tálaljuk.

 

Milánói palacsinta

A szokásos módon milánói paradicsomos makarónit készítünk. A sós tésztából készült palacsintákat a makarónival megtöltjük, négybe hajtjuk, és reszelt sajttal vastagon megszórjuk. A sajt olvadásáig sütőbe helyezzük, majd forrón tálaljuk.

Olasz fűszerkrémes palacsinta

A tojásokat habosra keverjük a vajjal. Kis adagokban hozzákeverjük a lisztet, a tejet, a sütőport és a sót, majd ízesítjük a borssal. Az így elkészült tésztából sütünk ki 8-10 palacsintát. Az olajban elkeverjük a zúzott fokhagymát, a bazsalikomot, az oreganót, a citromlevet és a tojássárgáját. Ezzel a fűszeres pestóval megkenjük egyenként a palacsintákat, mindegyikre 2-2 karika paradicsomot fektetünk, majd háromszögletűre hajtva kivajazott tűzálló tálba tesszük, és közepesen sütőben 5-7 perc alatt átforrósítjuk. Tálaláskor 1-2 szelet mozarella sajtot adunk minden palacsintához.

 

Padlizsános palacsinta

A megmosott és szárazra törölt padlizsánt forró sütőben megsütjük, még melegen meghámozzuk, és műanyag- vagy fakéssel pépesre vágjuk, cseppenként – mintha majonézt készítenénk – hozzáadjuk az olajat, habos krémmé keverjük és finomra vágott vöröshagymával, sóval, citrommal, mustárral, 1 kávéskanál porcukorral ízesítjük. A sós tésztából sütött palacsintákat meg- töltjük vele és forró tejföllel áthúzva tálaljuk.

 

Palacsintasaláta

A sós palacsintákat 1/2 cm széles metéltre vágjuk, és kevés tartármártással elkeverjük. Hűtőszekrényben 1 órán át, pihentetjük, majd salátalevéllel, paradicsom- és tojáskarikákkal díszítve tálaljuk.

 

Paraszt palacsinta

Finomra vágott vöröshagymát kevés zsiradékon, kis kockákra vágott lángolt kolbásszal, zöldpaprikával és paradicsommal megfonnyasztunk. Sóval, törött borssal ízesítjük. Egy-egy adagot palacsintasütőbe helyezünk és ráöntjük a sós tésztából készült palacsintamasszát. A szokásosnál vastagabb palacsintákat sütünk. Pirospaprikával megszórva tálaljuk.

Prágai palacsinta

A keménytojások sárgáját összetörjük finomra vágott sonkával, sóval, törött borssal, mustárral, kevés reszelt vöröshagymával, Piros arannyal, valamint néhány evőkanál tejszínnel krémesre dolgozzuk. A sós tésztából sütött palacsintákat megtöltjük, és kivajazott tűzálló edénybe helyezzük. Tojássárgájával ízesített tejszínnel áthúzzuk és előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük. Tálaláskor finomra vágott petrezselyemmel és sonkával díszítjük.

 

Roquefortos palacsinta

A roquefortot lereszeljük, és kevés vajjal elkeverjük. A sós tésztából sütött palacsintákat a sajtkrémmel megtöltjük, henger alakúra formázzuk. A töltött palacsintákat kivajazott tűzálló tálba helyezzük és 1 db tojássárgájával, törött borssal ízesített tejföllel áthúzzuk. Előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük. Fejes salátával tálaljuk.

 

Sajtos rántott palacsinta

Sós tésztából a szokásos módon palacsintákat sütünk. 1/2 cm vastag sajtszeleteket helyezünk a közepükre, és vánkos formára hajtogatjuk. Lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába megforgatva bundázzuk és bő, forró zsiradékban kisütjük.

Tartármártással tálaljuk.

 

Sonkás palacsinta

A füstölt sonkát egészen finomra vágjuk, 1 tojássárgájával, tejföllel krémesre keverjük. A sós tésztából sütött palacsintákat megtöltjük vele. Felgöngyöljük, és gyengén kivajazott tűzálló tálba fektetjük. Tejföllel áthúzzuk, előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük.

Forrón, vágott sonkával és finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

Tengerész palacsinta

A szardíniát levétől lecsurgatjuk, összetörjük. Citrommal, törött borssal, kevés tejföllel elkeverjük, és a sós tésztából készített palacsintákat a halkrémmel megtöltjük. Kivajazott tűzálló tálba a hengereket egymás mellé fektetjük. A tojássárgájával elkevert tejföllel áthúzzuk és előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük. Tálaláskor finomra vágott petrezselyemmel díszítjük.

 

Tojásos palacsinta

Sós tésztából palacsintákat készítünk, és a szokásosnál keményebbre sütött rántottával megtöltjük. Felgöngyöljük és forrón, pirospaprikával meghintve tálaljuk. Hagymás paradicsom- vagy burgonyasalátát adunk mellé.

 

Tormás palacsinta

A készen kapható ecetes tormát besamellel eldolgozzuk. Ha szükséges, akkor sózzuk, kevés cukorral ízesítjük, 1 tojássárgájával elkeverjük.

A sós tésztából sütött palacsintákat megtöltjük ezzel, és henger alakúra formázzuk. Tejföllel áthúzva, finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

 

Velős palacsinta

A finomra vágott vöröshagymát vajban megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a hártyáitól megtisztított és összevágott sertésvelőt. Sóval, törött borssal, majoránnával, finomra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük, 1 vagy 2 db tojással, kevés zsemlemorzsával összefogjuk. A sós tésztából sütött palacsintákat megtöltjük vele, vánkos formára hajtogatjuk. Lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába bundázzuk. Bő, forró olajban kisütjük.

Tartármártással tálaljuk.

Veronai palacsinta

A sós tésztából készült palacsintákat reszelt sajttal megtöltjük. Henger alakúra formázzuk. Kivajazott tűzálló tálba helyezzük, és paradicsommártással áthúzzuk. Előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük. Tálaláskor finomra vágott kapribogyóval megszórjuk.

 

Zöldfűszeres háromsajtos palacsinta

A tojásokat habosra keverjük a vajjal. Kis adagokban hozzákeverjük a lisztet, a tejet, a sütőport és a sót, majd ízesítjük a zöldfűszerekkel (snidling, kapor, zellerzöld, majoranna) és a borssal. Az így elkészült tésztából sütünk ki 8-10 palacsintát. Lereszeljük a sajtokat, majd összekeverjük, és ezzel ízesítjük a palacsintákat, háromszögletűre hajtogatjuk, és egymást félig fedve, kivajazott tűzálló edénybe tesszük. Meglocsoljuk kb. 1,5 dl tejföllel, és előmelegített sütőben 7 perc alatt átforrósítjuk annyira, hogy a sajtok éppen csak megolvadjanak. Tálaláskor megszórjuk petrezselyemzölddel.

Zöld palacsinta

A lisztből a tojással, tejjel, szódával, sóval a szokásosnál kissé sűrűbb tésztát készítünk. Belekeverjük a parajpürét és 1 dl olajat. A szokottnál kicsivel vastagabb palacsintákat sütünk, és mindegyiket megtöltjük kb. 1 evőkanálnyi lágyra sütött rántottával. Összegöngyöljük, tűzálló tálra fektetjük a megtöltött palacsintákat, és megszórjuk reszelt sajttal. Csak annyi időre tesszük be forró sütőbe, míg a sajt ráolvad. Fejes salátával kínáljuk.

Forrás: palacsinta.info , Wikipédia

 

Hozzászólás